clip

Jazer in tijden van Corona

Corona, dat het onzekere tijden zijn is het minste wat je nu kan zeggen … Dat merken we als zaak en nog meer als mens. Als duiveltje doet al is het nu een tijd van alles kalmpjes aan te doen maar ondertussen ook niet stil te zitten. 

JAZER blijft bezig …

Als zelfstandige in bijberoep is het net dat beetje makkelijk om de eindjes aan elkaar te knopen en me door deze crisis te slepen. Huwelijken, communiefeesten etcetera vallen weg, dus daar hebben we momenteel dan geen klanten voor, aan de andere klant komen er dan weer klanten bij uit onverwachte hoek, zij die ineens mogelijkheden zien en er meteen mee aan de slag willen gaan. JAZER laserwerken kan dan ook in deze coronatijden blijven verder werken. Aangezien ik sowieso al veel werk op afstand deed en maar af en toe klanten thuis kreeg om ontwerpen te bekijken valt dat voor mij super hard mee … Er is minder werk, maar het werk dat overblijft pakken we met beide handen aan. 

Vast werk even beetje minder …

Op m’n vaste werk bij drukkerij Antilope De Bie in Duffel voelen ze de gevolgen van deze periode harder, net zoals alle andere drukkers in heel België, orders van andere handelaars blijven uit, een zaak die niet open is heeft ook geen drukwerk nodig natuurlijk. Dit resulteert in ook voor mij tijdelijke werkloosheid, 2 weken werken en dan 2 weken werkloos. Heb er wel alle vertrouwen in dat na dit alles we er dubbel en dik zullen staan en dat we er na beloop van tijd allemaal terug snel bovenop zijn. 

Samen sterk tegen corona

Dat we als kleine zelfstandige ons steentje kunnen bijdragen tegen de coronastrijd werd snel duidelijk. Een collega ondernemer, Michael Boeren van INPROM welke alle lof verdient contacteerde me op 23 maart met de vraag of ik kon helpen om schermen te maken voor gelaatsschermen voor de zorg, de nood en vraag aan dit extra materiaal was er. Hij heeft een 3D printer staan en online vond hij op de site van prusa3d vond Michael het ontwerp om zelf facemask te printen. Lang moest ik niet nadenken om mee op de kar te springen en ook mijn steentje bij te dragen. Bij Vink vonden we het materiaal wat we nodig hadden om onze schermen te maken. Aangezien ze deze ook reeds ter beschikking hadden gesteld van scholen (Sint Lambertusinstitut in Heist) en ook een lading voorzagen voor de makers agains corona konden ze ons het materiaal niet gratis ter beschikking stellen. Normaal rekenen ze bij kleine orders ook orderkosten aan, in dit specifieke geval hebben ze deze echter laten vallen en betaalde ik enkel de werkelijke materiaalkost. Een eerste lading voor de productie van 500 schermen werd besteld …

Promo op sociale media …

Om bekent te maken waar we mee bezig zijn deden we in deze tijden uiteraard beroep op de sociale media. Hier plaatsen we eerst op onze eigen accounts foto’s en filmpjes om zo ons initiatief bekent te maken bij het bredere publiek. Daar gingen we ook op zoek naar andere personen die de beschikking hebben over een 3D printer om zo mee te helpen om beugels te maken. Momenteel zijn er zo 5 personen/instellingen die ons verder helpen. Michael nam in deze het voortouw en coördineert de verdeling van de maskers.  Olaf Bayens – Mike Goetmaekers – Kurt Ceulemans – Sint-Lambertusinstituut sprongen mee op de kar. Bedankt hiervoor.

Veel solidariteit en samen sterk 😉

Al snel begrepen we dat de tijd rijp was om een eigen pagina te maken op facebook. Ik deed dit zonder eerst te overleggen, maar je voelde de nood. Op die manier hadden we een centraal aanspreekpunt waar zowel Michael en ikzelf de controle over hebben. Persoonlijke bedankingen moesten niet langer gedeeld worden op onze eigen tijdslijnen maar kregen een plekje op de pagina waar we ze beiden (en ook de andere makers) kunnen zien. Nieuwe acties en overzichten van wat we tot nu toe deden worden ook gedeeld op de pagina … Zo konden jullie gisteren op die pagina lezen dat de teller ondertussen op 289 staat … Waar we in het begin dachten om er een 100-tal te maken zijn dat er ondertussen dus wel wat meer geworden. Een 2de lading folie voor de schermen werd ondertussen ook aangekocht en de 3D printers draaien nog steeds dagelijks om zoveel mogelijk schermen te kunnen maken.

Via een oproep naar elastiek kwamen we via via ook terecht bij Stoffen patje en tientje uit Wuustwezel. Niet meteen bij de deur, maar zij toonden ook hun hart en schonken ons een grote rol knoopsgat elastiek om aan de gelaatsschermen te monteren. Alvast onze dank voor jullie steun en ook aan Katrien Van Acker die hem op de hoogte bracht van onze vraag.

Nog niet voldaan … we kunnen nog meer doen …

Plots zag ik op mijn tijdlijn onderstaand bericht verschijnen. Een maker uit de USA die eigenlijk blijkbaar in een hele andere sector zit dan het lasercutten heeft zijn machine aan het werk gezet om kleine handige tools te maken voor de mensen die mondmaskers dragen. De irritatie van 8 uur de rekkertjes achter je oren te hebben is enorm kan ik me voorstellen en dus gingen we aan de slag om onze eigen versie van deze clips te maken.

CLIPS made by JAZER.

Wij dus zelf aan de slag om ook onze eigen clips te maken. Deze werden ondertussen ook al voorgesteld op de facebookpagina en worden ook GRATIS verdeeld onder de zorgmedewerkers uit de buurt.

Dus mensen, rusthuizen en dergelijke die deze clips kunnen gebruiken uit Beerzel/Putte – Heist Op den berg – Berlaar kunnen me steeds via mail of messenger laten weten hoeveel ze er nodig hebben.

clip

Anderen laten we ook niet in de koude staan …

Door het grote aantal volgers en Fans van JAZER op zowel facebook als Instagram wordt dit initiatief ook opgenomen door mensen buiten het doelbereik. We willen ook deze mensen verder helpen en willen ook hen van de nodige clips voorzien voor mondmaskers. Wel niet gratis zoals we wel doen naar de omliggende gemeenten maar tegen een kleine vergoeding van € 0.50 per clips. Normaal zouden we er tussen de euro en 2 euro voor moeten aanrekenen, maar aangezien we niet willen profiteren van deze hele situatie berekenen we een prijs waarbij het materiaal als de uren betaald worden en het voor iedereen haalbaar maakt. Momenteel hebben we er zo al 120 gemaakt voor een rusthuis uit Beerse en is de vraag gekomen om er 250 a 500 te maken voor de medewerkers van Corluyt West Vlaanderen. Willen jullie er ook (met of zonder gravure op) stuur me dan gerust even een berichtje en we zien wat we kunnen doen voor jullie.

Aan de andere kant zouden we liever zien dat ook andere firma’s dit initiatief zouden opstarten en GRATIS materiaal aan de buurt zouden ter beschikking stellen. De clips maak ik persoonlijk uit acrylaat van 2mm, al kunnen andere materialen ook zeker wel dienst doen.

Spring mee op de kar tegen corona en help mee …

Via onderstaande links kunnen jullie de files vinden om elf aan de slag te gaan. De eerste link is voor de clips te maken en de andere zijn de files voor de schermen te maken en de 3D beugel. Laat gerust even een bericht of reactie op onze pagina om te laten weten of jullie ook op de kar zijn gesprongen en deze dingen gaan maken bij jullie in de buurt #samensterktegencorona

ZIP 3D file voor de beugels.

VOETnootjes …

  • Al van in het begin dat de ernst van de zaak duidelijk werd zagen we berichten verschijnen van zaken die ineens veel meer vroegen voor hun producten. Iets wat we niet kunnen begrijpen. Bovenstaande zaken worden zowel door mij als door de andere mensen gratis en voor niks gemaakt voor mensen in de zorgsector. Mensen dei niet tot de doelgroep behoren wordt gevraagd om een vrije gift te doen. Deze gift gebruiken we dan vervolgens om extra materiaal aan te kunnen kopen zodoende dat we nog geruime tijd verder kunnen. Weldra openen we ook een rekening waarop mensen een gift kunnen doen. De gelden op deze rekening worden gebruikt om het goede doel te steunen. In eerste instantie om materialen aan te kopen en in tweede instantie als alles achter de rug is en er nog geld overschiet om andere goede doelen te steunen (eventueel via music for life)
  • Met mijn lasermachine zou ik momenteel nog vele andere nuttige zaken kunnen maken om het leven van iedereen dragelijker te maken en iedereen een goed gevoel te bezorgen, ik zou er zelfs serieus aan kunnen verdienen maar iets zegt in me zegt me dat wringt in m’n geweten. Liever stel ik mijn tijd en middelen ter beschikking van diegene die het nu kunnen gebruiken. Daar heb ikzelf en deze personen meer deugd van vermoed ik. Het voelt alleszins beter om anderen te helpen.
  • Laat ons elkander helpen en verdraagzaam zijn, zo komen we allemaal sterker uit deze periode en is er ook een rooskleurige toekomst na CORONA … Dat de communies terug kunnen doorgaan in september, dat de mensen terug ten volle kunnen huwen en feesten en we na dit alles onze lasercutter terug volop kunnen inzetten om jullie van originele cadeautjes en andere zaken te voorzien.
  • Zot zeer doet geen zeer zeggen ze weleens, hopelijk is dat bij mij ook zo, want te midden van deze hele kwestie ben ik vastbesloten om nog verder te investeren en mezelf en degelijke 3D printer aan te schaffen (dik tegen de zin van het vrouwtje hier, maar ja we moeten onkosten maken of anders alles afgeven aan vadertje staat …) om zo ook naast het maken van de schermen ook m’n steentje bij de dragen bij het printen van de beugels 😉 Tja zot zijn …

Hou jullie goed

Blijf in uw kot

en hopelijk komen we elkaar na dit alles wel eens een keertje tegen en kunnen we positief verder kijken naar onze toekomst …

Deel deze pagina:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.