uv-printer

Een nieuw speeltje >> Artisjet 3000U UV-printer

UV-printer

De komst van deze UV-printer hing eigenlijk al heel veel jaren in de lucht. Echter de gekendere merken die deze printers aanbieden, waren ver boven datgene ik er voor wilde betalen. Tot in 2021 op de beurs Signs and print in Kortrijk ik in contact kwam met een firma in Roeselare. Zij hadden een UV printer staan welke wel aan mijn budget eisen voldeed en waarvan de resultaten die ik zag op de beurs zeer goed waren. Maar vooraleer een machine te bestellen die toch ook nog voldoende kost wilde we eerst kunnen gaan testen op eigen materialen. Zo gezegd zo gedaan. Maanden later dan gedacht gingen we dus op weg naar Roeselare om de machine ter plekke in werking te zien.

uv-printer

Snel geklonken ...

Het bezoekje aan Roeselare was aan de ene zijde zeer bemoedigend, maar aan de andere kant ook een beetje teleurstellend. De prints die er lagen op hun materialen waren nog best okeej, maar de prints op mijn materialen vielen eigenlijk best wel tegen. Maar we zagen wel wat mogelijk was met deze technologie. 

Eens ik terug thuis was en enkele dagen later de andere testprints te zien kreeg wist ik dat ik verder moest gaan zoeken. Ik was overtuigd dat dit de juiste volgende stap voor JAZER is. Via google (hoe anders) kwamen we dan uit bij artisjet, na mailverkeer heen en weer kwamen we er al snel toe om testmaterialen door te zenden en deze tijdens een online demo te laten printen. Het grote verschil was dat ze voor deze demo beroep deden op een persoon die deze machine al 2 jaar gebruikt en al jaren meer ervaring heeft met UV-printers. De resultaten waren dan ook zeer goed. De prijs van deze machine was wel een beetje duurder maar voordeel was dat er ook meteen een module bij zat op ronde voorwerpen te graveren, zoals longdrinkglazen, wijnflessen, kaarsen … 

Nieuwe mogelijkheden

We brengen kleur in jullie ideeën!

Technieken samenbrengen.

Zo zorgen we voor nog meer inspirerende producten die tot de verbeelding spreken.

Nog langs de bank om te zien of we centen kregen voor ons nieuwe project en dan alles in orde brengen zodoende dat de machine er snel zou zijn. Lang moesten we uiteindelijk niet wachten, tussen de beslissing om ermee verder te gaan en de levering waren er amper 2 weken. Ook andere firma’s kunnen soms best snel zijn … 

Ondertussen vloeiden de ideeën in mijn hoofd en al snel wist ik wat ik als eerste wilde maken. Een fotohoepel met tekst onder en de foto centraal in het midden. Deze creatie maakte ik ook al enkel met lasergravure en lasercut maar het leek me tof om de middelste foto in kleur te hebben … 

 

Levering ... UV-printer

Een woensdag begin maart zat ik op hete kolen, de printer ging geleverd worden, of dat dacht ik toch. Ik kreeg via mail de melding dat het pakje aangekomen was … Echter het bleek over 2 kleine doosjes te gaan, dat kon nooit de printer zijn natuurlijk. Het waren wel onderdelen en reserveonderdelen voor de printer, inkt, de cartridges, tubes, reinigingsdoekjes etcetera. Was dus wel een beetje teleurgesteld dat de printer er nog niet was. Maar lang werd ‘n geduld niet op de proef gesteld want een dag later was hij daar dan wel eindelijk … Mijn nieuw speeltje, de ARTISJET 3000U PRO UV-printer

uv-printer

Maar dan, mooiste moet nog komen ...

Daar stond het dan op onze oprit, een grote houten krat van 160 kg met daarin de UV-printer. Hoe in godsnaam moest ik deze naar m’n werkhuis krijgen? Gelukkig had ik nog een klein karretje wat 150kg mocht dragen en waar de printer wel op zou passen … Met vereende krachten, bedankt huisgenoten, kregen we de printer uiteindelijk op dat karretje en konden we de printer naar het werkhuis rijden … Maar nu komt het, de machine was een beetje groter dan ingecalculeerd en dus ook breder dan m’n deur … Alle 3 lagen ze plat van het lachen (al zeker in hun binnenste). Ik moest dus een manier bedenken om de machine binnen te krijgen. Maar hoe  ??? 

Eerste stap meten, want meten is weten. Volgende stap al het verpakkingsmateriaal eraf en terug meten … deuropening 84 cm, machine 86 cm … Oeps … Maar toen zagen we de oplossing, eureka, er stak aan de zijkant van de machine een noodstop uit, noodstops hebben een functie natuurlijk, maar zijn ook makkelijk te demonteren. Zo gezegd , zo gedaan, de kop in de machine, klem noodstop losmaken, losdraaien en die 2.5 cm extra ruimte creëren waardoor de machine alsnog binnen kon. De andere oplossing was de hele deur met deurstijl demonteren en dan de machine naar binnen verhuizen, gelukkig hebben we dat niet moeten doen. 

Volgende stap was de machine op de bureau plaatsen, deze was echter ook net te klein om de uit te kluiten gewassen machine op te zetten … ai ai ai, waar waren we aan begonnen. Gelukkig heeft 6 jaar JAZER laserwerken me één ding geleerd, en dat is problemen op een creatieve manier op te lossen. Ik had nog enkele oude paletten liggen, daar de planken van waren breed genoeg om te poten op te zetten en de machine alsnog op de bureau te krijgen. Gekeken hoe ver naar de muur we het konden plaatsen en dus ook hoe ver we de Artisjet op de bureau kregen.

Daar stond hij dan netjes te blinken in het atelier van JAZER laser, de nieuwe UV-printer. Klaar om naast vorm ook KLEUR aan jullie ideeën te brengen. 

Online training.

Deel 1, maintenance

De opleiding werd gegeven door een Duitse Artisjet medewerker gelokaliseerd in Barcelona en in het Engels. Op zich geen probleem nu in deze moderne tijden met prima video ondersteuning en live meetings. De eerste stap pakte hij mijn PC even over om alle instellingen juist te zetten en dan gingen we aan de slag. Handige tips en zaken die we zeker moesten doen om de prints steeds mooi en kwaliteitsvol te houden. Onderhoud en zorg dragen voor de machine is in principe de belangrijkste les. Als ik hier geen aandacht aan besteed ga ik het zeer snel merken. 

Deel 2, software

Artisjet heeft zijn eigen werkomgeving om de taken naar de printer te zenden, maar werken wel met de software van Whiterip om de taken voor te bereiden. Een snelle training over hoe templates aan te maken en deze te vullen, profielen te creëren en dan alles door te zenden naar de werksoftware van artisjet. De printer was ondertussen bedrijfsklaar en de eerste testen konden gemaakt worden. Waaronder onze fotohoepel. Ondertussen zijn we 2 weken verder en werden de eerste opdrachten voor onze klanten al afgewerkt. En ik ben ervan overtuigd dat er nog velen zullen volgen. 

De toekomst ziet er dus zeer kleurrijk uit voor JAZER laserwerken en voor jullie natuurlijk ook. Door beide technieken samen te brengen kunnen we onze creativiteit nog meer laten losgaan en nog gekkere voorstellen doen dan enkel met lasergravure en lasercut. Zoals steeds komen de gekste ideeën doorgaans van jullie, mijn klanten, fans, volgers, familie, vrienden of in het beste geval een mix van dit alles. Zoals steeds gaan we er alles aan doen om ook jullie eigen ideeën vorm te geven. Datgene we ondertussen al 6 jaar doen met JAZER laserwerken dus. 

 

Ik kijk er al naar uit om vanaf heden KLEUR en VORM te geven aan jullie projecten. 

Deel deze pagina: