tda2019

TDA2019 | Mijn deelname aan de Trotec Design Award 2019

TDA2019 ofwel de trotec design award is een wedstrijd waarbij het de bedoeling is dat deelnemers een design maken, dit uitwerken met een lasermachine en met origineel trotec materiaal. Dit staat er te lezen op de pagina waar je jezelf kan aanmelden om deel te nemen. 

DE PROCEDURE

De wedstrijd start met een aanmeldingsronde waar men zich vanaf 15 juli tot 1 oktober a.s. voor kan aanmelden. Vóór 1 oktober a.s. moeten de creaties van de deelnemers binnnen zijn bij Trotec. Begin oktober worden de nominaties bekendgemaakt door de drie vakkundige juryleden van Trotec. Houd hiervoor de socials in de gaten! De drie juryleden die hun licht zullen werpen op de creaties zijn: Joery Rullens (Consumables Manager), Marloes Middelkamp (Marketing Manager) en Richelle Vilks (Inside Sales Consumables). De genomineerden zullen vervolgens door middel van een online stemronde al dan niet tot de drie winnaars behoren.

Lees het volledige reglement en procedure rechtstreeks op de site van Troteclaser.com

Mijn inzending tda2019

Vorig jaar tijdens de eerste editie van de design awards viel ik net buiten de top 5 en werd dus niet genomineerd. Toen maakte ik een compleet nieuw design, maar dit jaar doen we voor tda2019 mee met een design welke reeds zijn nut bewezen heeft. Al gebruiken we nu andere materialen, het plan blijft behouden. 

Het gaat dus over deze houten spaarpot welke we nu dus een compleet nieuwe look meegeven. Deze spaarpotjes kan je tot op heden nergens anders kopen en zijn dus op en top JAZERlaser.  Ik maakte deze enkele jaren geleden voor een klant die me vroeg of ik een houten spaarpot kon maken. Verder waren en geen vereisten, het moest een houten spaarpot worden. Na de eerste versie voor deze dame perfectioneerden we de spaarpot nog verder, vooral qua sluiting onderaan dan. Om nu anno 2019 helemaal klaar te zijn om de wereld te veroveren. 

Eerste idee

Het eerste idee voor de tda2019 was om net zoals bij de houten variant slechts gebruik te maken van 1 materiaal. Ik koos voor het satijn zwarte acryl van trotec. Het eerste idee was om een foto van de jury te plaatsen op de voorzijde … 

Richelle en Joery van de jury 😉

Echter van dit idee stapte ik al snel af en ging online op zoek naar een geschikte afbeelding. Omdat ik veel bestanden haal bij www.freepik.com leek het me nu ook wel handig om daar een geschikte afbeelding te zoeken. Deze zoektocht bracht me bij volgende afbeeldingen. 

Ik had dus verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Dit was een selectie uit de 1000-den foto’s op freepik. Hier ging ik iets mee doen. Uiteindelijk viel mijn oog op de linkse foto in het midden. Wij dus aan de slag om het design over te brengen op de zwarte satijn acryl. 

En dan was het tijd om alles te gaan graveren. Design doorsturen naar de software van de lasermachine en het graveren en lasercutten kan beginnen. 

 


Maar dan … tda2019 het verhaal gaat verder. 

Waar ik alles met een plaat hoopte te doen en ik overtuigd was van de gekozen afbeelding was het resultaat niet wat ik ervan verwacht had. De afbeelding kwam niet over, te weinig contrast en dus niet goed genoeg. Het patroon om de vorm rondom was gewoon een zwart vlak. Om te een of andere reden pakt de lasersoftware het patroon niet over van Adobe Illustrator. Dit hebben we dus terug moeten opzetten naar gewone afbeelding om het verwerkt te krijgen … Uiteindelijk is dat dan ook gelukt en pakten we ook een nieuwe afbeelding om in het design te passen. De vorm rondom was blijkbaar niet al te stevig de #livinghinge brak doormidden voor ik het kon monteren. De foto was al beter, maar nog niet goed genoeg wat mij betrof. Het deel met de JAZERlaser tekst op kon wel dienen voor het uiteindelijke ontwerp. 

Ideeën aanpassen … Ontwerp tda2019 moet tiptop zijn.

Dat we ons aan het uiteindelijke plan van 1 materiaal niet konden houden was me snel duidelijk. Ik moest dus op zoek gaan naar andere materialen om dit design naar een hoger niveau te tillen.tda2019Gelukkig heb ik na 3.5 jaar JAZERlaser wel al wat materiaal van trotec in mijn bezit en kon dus kiezen met welk materiaal ik verder aan de slag ging. De keuze kwam snel bij trolase metalic plus, het materiaal wat ik ook gebruik voor de RVSlook versie van m’n huisnummerborden.  Door gebruik te maken van dit materiaal komt de foto meteen veel beter tot zijn recht. Uiteindelijk gebruikten we dit materiaal ook voor de sluitingringen onderaan deze spaarpot. 

 

 

Verdere afwerking 

Van de omtrek, het hele middendeel uit 1 stuk, was ik ondertussen ook niet meer overtuigd. Het mocht voor de tda2019 iets meer glamour gehalte hebben nu ik gebruik maakte van het trolase metalic plus deel aan de voorzijde. Een eerste test in het glitterroze was niet meteen een succes, al kwam het aardig in de buurt. Gelukkig hadden we ook nog een plaatje glitter zwart acryl op voorraad welke deze spaarpot van de nodige luxe voorziet. 

Snijden, monteren en verlijmen … 

Alles gesneden en dan alles verlijmen. We gingen hiervoor aan de slag met seconde lijm welke normaal perfect zou moeten zijn om acrylaat te verlijmen. De omtrek aan het voor en achterdeel bevestigen was op zich geen probleem. Op deze delen komt er geen druk en deze blijven dus prima aan elkaar. Enkel de sluiting leverde wat problemen op. Deze krijgt wel wat beweging op zich en de secondelijm bleek net niet voldoende te houden. Aangezien de te verlijmen delen beide acrylaat waren, kon ik hier dus ook een alternatieve verlijming gebruiken. Hier ging ik dus aan de slag met aceton om een secure hechting te verkrijgen. Ook de sluiting maakte we op deze manier 100% vast. Het resultaat voor onze deelname aan de tda2019 design awards is dus een spaarpotje geworden opgebouwd uit 3 verschillende materialen. Trolase metalic plus aan de voorzijde en aan de sluitringen. satin zwart als achterdeel en ook als middendeel van de sluitring en dan nog een plaat glitteracryl uit 1 deel rondom. 

En nu bang afwachten en duimen maar. 

Het resultaat 

Met deze creatie hoop ik dus uiteindelijk bij de genomineerden te raken … 

Bij het reglement lees ik nog deze zaken … 

  • Deelnemer levert foto van voor-, zij- en bovenkant aan van de creatie ; optioneel: video van het maakproces
  • Deelnemer levert tekst aan m.b.t. het gebruik van soort materiaal, doel van het object/de creatie, de technieken die gebruikt zijn

Foto’s zijn bij deze al geen probleem lijkt me. Tekst over soort materiaal, doel van de creatie zijn duidelijk opgenomen in dit bericht volgens mij. Doel van de creatie, leuk cadeau om af te geven en zeer goed te gebruiken design. Al gaat mijn voorkeur stiekem nog steeds uit naar m’n originele houten design.  

Dit ontwerp kwam tot stand na een simpele vraag van een klant. Nadien heb ik nog andere simpele vragen gekregen waar ik steeds weer tot een origineel design tracht te komen, beantwoordend aan de wensen van de klant. 

O ja … 

Als ik bij de 5 beste raak heb ik nog 1 kleine oproep: 

Deel deze pagina:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.