the royal game of UR

The royal game of UR

The royal game of UR ... hoe we er toe kwamen ...

Vorig jaar deed ik voor de eerste keer mee als vrijwillige speluitlegger tijdens het Nerdland festival. Dat was ton 2023. In 2024 gingen we terug meedoen om spellen uit te leggen. Samen met alle vrijwilligers hadden we een WhatsApp groepje waarbij we op zoek gingen naar geschikte wetenschappelijke spellen. 

2 spellen die zeker mee moesten waren Pandemic, waarom ? Omdat dit spel vermeld werd in de Nerldland kalender van 2024. Dus we hadden geen andere keuze. Het andere spel was The royal game of UR, dit werd vermeld tijdens een aflevering van Scheire en de schepping.  … Het kiempje was gezaaid! 

Nu bestaan er bordspellen van dat spel, maar ik zou JAZERlaser niet zijn als ik niet voor een eigen versie ging.  

Dit was de bronafbeelding waarmee we aan de slag gingen.  De resolutie was ondermaats maar voldoende om het in Illustrator om te zetten naar een werkende file. 

En dan verder naar de eerste testen .. al was die meteen goed !!!

Nadat we klaar waren met de file konden we deze verder uitwerken en inladen in onze Lasersoftware RUBY

Dit was de originele file die ik naar de printer stuurde. Maar aangezien we het spel gingen meenemen naar Nerdland bedacht ik me op het einde en maakte de jetons met het nerdland logo. Om zo helemaal in stijl te zijn op het festival 2024. De volgende stap was het maken van de box. Ik had toevallig nog een doosje liggen wat ik er voor kon gebruiken en kwam dan via de AI tol in freepik.com uit op deze achtergrond afbeelding … 

Hier konden we een beetje verder met spielereiren om tot dit te komen. 

Uitwerking details royal game of UR...

We hadden nu het bord en de jetons, dat was een deel wat makkelijk was. De spelregels vonden we ook online, al klopten die niet helemaal naar mijn goesting en pasten we deze dus aan aan de hand van de historische bronnen die in deze video werden vermeld. 

Zo leerden we dat het niet de bedoeling is om 2 jetons op elkaar te zetten om je veilig te brengen in het middenpad … Dat je best niet speelt met gewone dobbelstenen etcetera. 

We gingen dus nadenken hoe we alles gingen gieten in spelregels en dobbelstenen die zo juist mogelijk zijn.  De D4 namaken was helaas geen optie. Maar we leerden uit de video dat ze gebruik maakten van 4 D4 dobbesltenen met op elke dobbelsteen 2 puntjes. Dus 50% was voorzien van een markering. Met dit in gedachte te houden gingen we voor een gewone D6 met aan 3 zijden een logo (in onze Nerdland versie dus het nerdland logo) Zo komen we het beste in de buurt van het originele spel. Vervolgens werkten we de speluitleg verder uit en goten deze in een document. 

Stukje geschiedenis ...

Het Koninklijke Spel van Ur, een snelheid- en strategisch spel, is een van de oudste en langst bestaande bordspellen die ooit zijn ontdekt. Dit sjabloon is gebaseerd op een 4.600 jaar oud bord uit de stad Ur in Mesopotamië (het moderne Irak). Hoewel het voor het eerst werd opgegraven in een koninklijke begraafplaats, werd dit spel niet alleen door de elite gespeeld – het was populair bij alle lagen van de samenleving. Het past binnen een categorie van spellen die gespeeld worden op gevarieerde configuraties van 20 vakjes. Na ongeveer 1.000 jaar evolueerde het spel naar een complexere versie, waarvan de regels gedeeltelijk worden
uitgelegd op een kleitablet met spijkerschrift in het British Museum, ontcijferd door Irving Finkel. Terugwerkend heeft hij deze eenvoudige versie van het spel ontworpen. Je zult dit spel een paar keer moeten spelen om het te begrijpen. Onthoud de opmerkelijke ouderdom en populariteit ervan, en neem de tijd om winnende strategieën te leren.

Spelverloop

Doel: De eerste speler die al zijn speelstukken van het speelbord krijgt wint.
* Spelers zitten over elkaar. Gooi de 4 dobbelstenen om te bepalen wie de startspeler wordt, diegene met het hoogste aantal ogen (logo’s) start het spel.
* Gooi de 4 dobbelsteen en zet een nieuwe pion op het spelbord (zie afbeelding) of verzet een pion welke al op het spelbord aanwezig is het aantal ogen dat geworpen is. Nieuwe pionen mogen steeds op het spelbord geplaatst worden. Een worp kan niet gesplits worden
voor verschillende pionen. Gooi je 0 dan is je beurt voorbij.
* Je bent VERPLICHT om je pion te verplaatsen als je kan.
*Pionen kunnen NOOIT op elkaar geplaatst worden, ook niet op de eigen pionen.
* In het middendeel kan je pionen van je tegenstander wegslagen. Dit doe je door op het vakje van je tegenstander uit te komen. Weggeslagen pionen moeten op de gewone manier terug in het spel gebracht worden.
* Komt je pion op een rozet dan krijg je een extra worp.
* Staat je pion op de middelste rozet (Veilige haven), dan is deze veilig en kan deze niet worden weggeslagen door je tegenstander. Je krijgt ook hier een extra beurt.
* Om uit te gooien moet je het exacte aantal ogen gooien, sta je op de laatste rozet moet je dus 1 gooien.

NERDLAND

En dan was het zover … het spel ging in 4-voud mee naar Nerdland en het was meteen vanaf het eerste uur een succes. Zowel zaterdag als zondag waren er bijna telkens 2 borden in gebruik met af en toe een hele tafel met UR spelers naast elkaar. De mensen konden dit oeroude spel best smaken. er zitten dan ook meer lagen in dan je zou verwachten, een kleine portie geluk door de dobbelstenen, maar ook een deel tactiek en stenen plaatsen op de juiste moment. De vraag kwam regelmatig of dit spel ook te koop is. Helaas, de NERDLAND versie mogen we niet verkopen en dus uitbrengen. Maar een versie zonder het NERDLAND logo kan zeker gemaakt worden. 

 

the royal game of UR

Tot slot gingen we zaterdag in de wachtrij staan voor de signeersessie van alle nerdlanders, maar dan uiteraard vooral voor m’n twinbrother (zo lijkt het toch op deze foto) om hem een versie van de Nerdlandversie cadeau te doen. 

Wie weet krijgt het een ereplaatsje in zijn schuur waar ze de podcast normaal opnemen en wordt het spel bovengehaald voor de opname start. Met een beetje geluk vermelden ze me dan ook nog even in de podcast (geen sponsor hoor ik Jeroen al zeggen …) dat zou pas een opperste summum zijn wat we ons kunnen denken en dromen.

SNEAKVIEW

Dit is het logo dat we op onze eigen versie willen plaatsen .... kijk je mee 😉
Deel deze pagina:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.