sleutelhanger / keychain van ontwerp tot uitvoering!

Hoe beginnen we aan een op maat gemaakte sleutelhanger / keychain?

Het eerste wat we willen doen is natuurlijk bepalen wat we op onze sleutelhanger / keychain willen zetten en welke vorm deze moet worden. Een sleutelhanger voor een zaak of een vereniging? Dan kunnen we doorgaans aan de slag met een gewone vorm met daar de gravure van het logo in. Een sleutelhanger voor een speciale gelegenheid of in een bepaald thema? Dan kunnen we best vertrekken van een kleurplaat en dit omzetten naar een vectorieel bestand.

Bewerken van het bestand.

Laten we om te beginnen starten van een kleurplaat ofwel een zwart/wit tekening in een zo hoog mogelijke resolutie. Hier kan je later de beste resultaten mee bekomen. In dit voorbeeld nemen we een VW busje. Maar je kan nemen wat je wilt uiteraard. Zelf heb ik tal van afbeeldingen maar google eens en je vind zelf ook wel een mooie afbeelding om te gebruiken. Let wel op, sommige afbeeldingen zijn auteursrechtelijk beschermd. keychain

Het eerste wat ik nu doe is om deze tekening te openen met een vectorieel programma, bv “adobe illustrator” en de lijnen om te zetten naar een vectorieel bestand. Vervolgens selecteren we de contouren van de tekening. Breiden het pad uit om een rand rond de gravure krijgen. Na deze bewerking is dit het resultaat van het bestand.

keychain

Het enige wat we nu nog moeten doen is er een gaatje in te maken. Extra toevoeging van een naam of een logo kan uiteraard ook steeds in deze stap gebeuren. Hierdoor kunnen we na het laseren en graveren de ketting monteren. Doorgaans is een gaatje van 2.5 mm voldoende. Nu rest er enkel nog het doorzenden van het bestand naar de laser. Dit gaat via “jobcontrol” uitgegeven door trotec. Nu bepalen we ook meteen of we op hout of acryl graveren. Acryl gravure heeft een mooier resultaat als we de achterzijde graveren. Maar dan moeten we het beeld wel spiegelen, zeker als we een naam zouden toevoegen. Voor hout (berk, populier,bamboe) graveren we het gewoon. Juwelen kunnen we op exact dezelfde manier maken.

De uitwerking op de machine.

Nadat we nog snel enkele kleine zaken hebben toegevoegd word het tijd om het bestand door de zenden naar de lasermachine. Op mijn youtube kanaal kunnen jullie het hele filmpje bekijken. PS. Als je daar toch bent kan je meteen ook een abonnement op dit kanaal nemen en zo steeds als eerste de nieuwste filmpjes bekijken.

Hier alvast een foto van de productie.

keychain voorbeeldNu rest er ons enkel nog de ketting aan de sleutelhanger te bevestigen.

Het eindresultaat:

sleutelhanger

 

Zo nu weten jullie perfect hoe we te werk gaan om een sleutelhanger / keychain / juweel te ontwerpen. Een op maat gemaakte sleutelhanger bestellen kan door HIER te klikken.

Blijven er nog vragen dan mag je steeds contact met me opnemen om deze te stellen.

Deel deze pagina:

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.